top of page

"Be yourself. No, not like that."

I denne bloggen har vi gjennom flere innlegg forsøkt å gå litt mer i dybden innenfor det rare samfunnet vi lever i. Vi har blant annet sett på og diskutert fenomenet subkulturer, samt skrevet om dypere temaer som har omhandlet oss selv og våre utfordringer i hverdagen. Den sosiologiske submarinen har nå nådd bunnen, og den verste dritten er nå gravd opp. Neiiiida.

Her kommer et siste innlegg. Et avslutningsinnlegg, om du vil.

Jeg har tidligere skrevet om livet som introvert i en studentkultur som heller, basert på min egen erfaring, verdsetter å mesteparten av tiden være sosial og dra på byen hver helg, Lasse har skrevet om livet som “annerledes” med en kronisk sykdom og Alvhild har skrevet om sin erfaring som ung feminist. Jeg har valgt å ta utgangspunkt i dette, men denne gangen med et mer makroperspektiv. Nemlig det å være annerledes i et samfunn som verdsetter det å være annerledes, men på “riktig” måte.

(Bildet er tatt og redigert selv)

Som bildet over viser, er det hele tiden motstridende forventninger om hvordan man skal være og opptre. Man skal være annerledes. Men man skal ikke skille seg ut så veldig mye. Man skal helst følge og være oppdatert på moter og trender, innenfor alt fra klær, sminke og interiør, til teknologi og andre materielle ting. Men man skal ikke følge disse slavisk, for da står man i fare for å bli stemplet som “mainstream” eller en “basic bitch”.

Urban dictionary definerer begrepet “mainstream” som:

“Someone who jumps from trend to trend so that they fit in with the rest of the crowd. Mainstream is being what society thinks you should be, and look like.”

Mens begrepet “basic bitch” blir beskrevet slik:

“Someone who is unflinchingly upholding of the status quo and stereotypes of their gender without even realizing it. She engages in typical, unoriginal behaviors, modes of dress, speech, and likes. She is tragically/laughably unaware of her utter lack of specialness and intrigue. She believes herself to be unique, fly, amazing, and a complete catch, when really she is boring, painfully normal, and par.”

Wow… Nei, gud forby det å være en basic bitch, ass. Noe så uoriginalt, tenk å være normal og kjedelig.

For dersom man blir stemplet som normal, blir man tydeligvis også stemplet som kjedelig. Man må ha et eget særpreg og skille seg ut for å være et interessant menneske.

Men på hvilken måte?

P3-dokumentaren “Spor 19” tar for seg historien til flere unge voksne i 20-årene som daglig har "hengt" på et fast sted inne på Oslo S. Disse blir sett på som annerledes; de går i annerledes klær, har piercinger og tattoveringer, og har annerledes interesser og atferd. De holder sammen fordi de har lignende bakgrunnshistorie og kan derfor relatere seg til hverandre, i motsetning til resten av samfunnet. De har opplevd mobbing, noen har blitt banket opp og de får daglig blikk fra fremmede på gaten. Flere av de som ble intervjuet har i tillegg sykdommer som har vært med på å forme de som de er. En mann har ADHD, en kvinne har asperger syndrom. En annen mann er homofil, og har blitt mobbet for det i tillegg til mye annet. Fordi han er annerledes.

(Bilde hentet fra p3.no)

Disse menneskene er seg selv og lever livet slik de selv vil. De er dermed ikke mainstream i den forstand. Å være mainstream har, som vi har sett, en negativ klang over seg, og man ønsker derfor å unngå dette så langt det lar seg gjøre. Man ønsker jo ikke å være kjedelig.

Samtidig er det en fin linje mellom det å være mainstream og det å skille seg for mye ut. Å avvike for mye fra det som blir sett på som “normalt” i samfunnet kan resultere i sanksjoner fra omgivelsene. Disse sanksjonene kan være alt fra blikk til mobbing og fysisk vold. Mennesker i samfunnet aksepterer altså ikke det å skille seg for mye ut, men det aksepteres heller ikke å være for “basic”.

(Bildene er tatt selv, fra serien "Haters back off!" på Netflix)

Så hvordan er det “riktig” å opptre da, spør du sikkert? Spør du meg, så spør jeg deg. En fin begynnelse er å akseptere mennesker slik de er. Dette er lettere sagt enn gjort, men vi må forsøke. Jeg liker å si “Gjør akkurat som du vil, så lenge det ikke skader deg selv eller andre”. For uttrykk som “Do more of what makes you happy” synes jeg ikke nødvendigvis er riktig. Hvis du blir lykkelig av å plage andre, eller å sniffe kokain for den saks skyld, bør du ikke gjøre mer av det.

Synes iallefall jeg, da.

Kilder

NRK P3. (10. oktober, 2016). Spor 19 [Dokumentar]. Hentet fra:

https://tv.nrk.no/serie/p3dokumentar/MYNN13000516/sesong-1/episode-5#

Spor 19. [Bilde] (2016). Hentet fra:

http://p3.no/dokumentar/spor-19/

Urban Dictionary. (2014, 01.05). Basic bitch. Hentet fra:

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=basic%20bitch

Urban Dictionary. (2003, 15.07). Mainstream. Hentet fra:

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Mainstream


bottom of page