top of page

Er du verdt intro'n, er du introvert?

  • Maria Langenes Martinsen
  • 10. nov. 2016
  • 4 min lesing

(Bilde hentet fra hypeorlando.com)

Jeg heter Maria, og jeg er introvert.

Alle: "Hei, Maria."

Neida. Det er egentlig ingenting galt i å være introvert. Vi er som alle andre mennesker. Men mange tenker kanskje at ordet "introvert" har en negativ klang over seg, og blir kanskje sett på det samme som å ha sosial angst eller å være totalt asosial.

Jeg har bodd og studert i Trondheim i tre år nå, og dette er min opplevelse av studentkulturen i Trondheim: Man drar ut på byen. Man drikker. Hver helg. Iblant også i ukedager. Man er med i studentforeninger. Man finner på masse ting i grupper og med venner. Man drikker mer. Fester er gøy og noe alle liker.

Jeg er en av de jeg føler ingen snakker om. Jeg er ikke så glad i å dra på byen, og jeg er ikke så glad i å drikke meg full. Jeg liker ikke å være på fest med mange forskjellige mennesker. Dette er ikke fordi jeg ikke liker mennesker, eller ikke kommer overens med mennesker. Jeg kan komme overens med hvem som helst. Men det er ikke her jeg henter energien min fra.

Store norske leksikon definerer introverthet slik: "En person som sjelden tar kontakt med andre, er sky i sosiale sammenhenger, har oppmerksomheten rettet mot sine indre opplevelser og gjerne foretrekker ensomme aktiviteter".

Ekstroverte mennesker blir beskrevet som "sosiale, pratsomme, kontaktsøkende, ikke redde for å dumme seg ut, og de liker nyhet og variasjon".

Store norske leksikons definisjon på introversjon opplever jeg som ganske negativ, mens ekstroversjon er ganske positiv. I praksis mener jeg dette ikke kan reduseres til en fast definisjon og bli sett svart og hvitt på. Etter min mening handler hvorvidt man er introvert eller ekstrovert om hvor man henter energien sin fra.

Liker man å være i sitt eget selskap og/eller med få mennesker, er det her man henter energien sin fra. Det er da man trives best, det er det man foretrekker, og man blir betegnet som introvert. Liker man å være sammen med mange mennesker store deler av tiden, feste, bli stimulert ved å finne på nye ting, blir man betegnet som ekstrovert. Det er dette man trives best med og foretrekker.

Imidlertidig vil få mennesker falle helt innenfor en introvertgruppe eller en ekstrovertgruppe. De fleste vil være litt på midten ved at man kan foretrekke begge deler. Det kommer litt an på humøret.

Jeg heller som sagt mer mot introvertgruppen enn ekstrovertgruppen, men jeg ser ikke på meg selv som verken sky i sosiale settinger eller en person som sjeldent tar kontakt med folk. Men jeg har heller ikke behov for å være med folk og finne på ting hele tiden. Jeg velger lett å heller være hjemme alene og se på serier enn å dra ut på byen med folk. For at jeg skal ha lyst til det, må det være de rette folkene, og de er det få av. Det er ikke alle jeg trives like godt med, men det handler ikke om at jeg ikke liker de eller at det er noe galt med de. Det er bare meg. Og selv om jeg ikke trives så veldig godt med det, betyr heller ikke det at jeg aldri gjør det.

(Foto: privat)

I mitt ess, si.

"Både i nærmiljøer, på kaféer og på festivaler kan tette fellesskap oppstå fordi beboere/kunder/deltakere både har aktivitet sammen og gode grunner for kommunikasjon utover dette." Dette skriver sosiologen Aksel Tjora i sin artikkel Passiare fellesskap. Dette kjenner jeg igjen i i studentkulturen i Trondheim. Siden studentkulturen i Trondheim inkluderer masse mennesker og arrangementer, drikking og festing, føler jeg ikke helt at jeg passer inn. Jeg har ofte følt at det er "alle" mot meg. "Alle" liker å dra ut hver helg, "alle" liker å finne på ting med folk hele tiden. Eksempelvis varer fadderuka i to uker, mens den de fleste andre steder varer i én uke. Det er egentlig ikke drikkepress, men come on. Fadderuka handler mesteparten av tiden om å dra på byen og drikke, og på den måten komme ut av komfortsonen og bli kjent med folk. Trondheim er i tillegg både kjent og flere ganger kåret som Norges beste studentby.

Så hva med oss, vi som ikke foretrekker dette? Nå er det ikke meningen å sutre og klage på noen som helst måte, men å få belyst et tema jeg føler det ikke er så mange som snakker om. Hvordan skal vi passe inn og ikke virke kjedelige?

Susie Scott skriver i sin bok Making Sense of Everyday Life om andres oppfattelse om en person som en sjenert aktør, og at en skaper sitt selvbilde som en kontrast av alle andre rundt, fordi det er de som sitter med den "korrekte" informasjonen om hvordan man skal handle riktig og oppføre seg. Sosiologen George Herbert Meads forestilling om de "Generaliserte Andre" beskriver innen en sosial interaksjon hvordan andres forventninger, verdier og normer påvirker andre innen rolletaking, der individet responderer til sosiale handlinger og tilpasser seg de "vanlige" holdningene.

I lys av dette føler jeg mange av mine venner, bekjente og medstudenter i Trondheim er de "Generaliserte Andre": de har tilpasset seg studentlivet som omhandler det å dra på byen, feste og sosialisere seg i studentforeninger. Jeg vet ikke om det er et slikt bilde folk har av meg, men jeg kan kjenne meg igjen i den sjenerte aktøren der jeg skaper mitt selvbilde i kontrast til de rundt. De sitter med fasiten om hvordan den "riktige" student er og oppfører seg, og jeg passer ikke helt inn.

Jeg er ikke sjenert. Jeg bare foretrekker noe annet enn det jeg føler "alle andre" gjør.

(Bilde hentet fra VGTV.no)

Selv kjenner jeg meg veldig igjen i karakteren Linn i NRK-serien "SKAM". Quote: "Jeg skjønner ikke hvordan Eskild orker å være ute og feste så mye, jeg. Jeg synes det er deilig å være hjemme og slappe av." Preach!

Men jeg kan være morsom også, altså.

(Foto: privat)

Kilder:

Scott, S. (2009). Making Sense of Everyday Life. Cambridge: Polity Press.

Stanford Encyclopedia of Philosophy. (2008, 13.04). George Herbert Mead. Hentet fra:

http://plato.stanford.edu/entries/mead/#RolSelGenOth

Store norske leksikon. (2014, 11.12). Ekstrovert. Hentet fra:

https://snl.no/ekstrovert

Store norske leksikon. (2015, 23.03). Introvert. Hentet fra:

https://snl.no/introvert

Tjora, A. (2016). Passiare fellesskap. Plan.

[Bilde] (2014). Hentet fra:

http://www.hypeorlando.com/miss-musings/2014/04/05/introverted-its-just-how-we-are/

[Bilde] (2016). Hentet fra:

https://www.vgtv.no/#!/video/133126/panelet-56-hysterisk-reality-krangel-og-hyllest-til-skam-linn


 
 
 

Comments


bottom of page